Birçok binadan elde edilen gözlemlere göre küçük balkonlar istenilen boyutlarda olmadığı için ya kullanılmamakta ya da depo olarak kullanılmaktadır. Ancak tasarımda küçük balkon fikirleri ile yapacağınız ufak dokunuşlarla balkonunuzu bir yaşam alanına dönüştürebilirsiniz. Renk ve doku seçiminde seçeceğiniz açık tonlar balkonun ferah görünmesini sağlarken; tek bir duvarda renk veya dokulu malzeme kullanarak derinlik algısını artırabilirsiniz. Balkonu da evin bir parçası olarak düşünerek farklı zemin kaplamaları, duvar kaplamaları, dekoratif aydınlatma birimleriyle sıcak bir alana dönüştürebilirsiniz. Balkonu açık kullanabileceğiniz gibi kapalı bir alan olarak da değerlendirebilirsiniz. Bunun için balkonu camlarla kapattırabilir; kapanan alanı ufak bir ısıtma birimiyle yalıtılmış bir çalışma alanına dönüştürebilirsiniz. Hatta teknolojik gelişmeler kapsamında ısıtma için güneş paneline sahip radyatörleri de tercih edebilirsiniz.
Küçük balkonlarda büyük mobilyalar yerine palet ve üzerine minder gibi yapacağınız tercihler balkon alanını maksimum düzeyde kullanmanızı sağlar. Paletlerden farklı olarak oturma için tasarlayacağınız birimleri altı dolap veya çekmece olacak şekilde yaptırarak eşya depolama gibi işlevleri oturma işleviyle aynı mobilya içinde çözümleyebilirsiniz. Duvarları ufak raflar veya portatif masa montesi için kullanabilir; ufak nişlerle küçük dekoratif eşyalar veya balkonda kullanmak istediğiniz eşyalarla nişleri doldurabilirsiniz. Bitkiler için varsa balkon demirlerini kullanarak alandan tasarruf sağlarken, korkuluğu da balkon tasarımın bir parçası haline getirebilirsiniz.
Büyük balkonlar balkonun yaşam alanı olarak kullanılmasıyla birlikte açık hava ile daha fazla etkileşim yaratan; depolama amaçlı da kullanılabilen alanlardır. Büyük balkon dekorasyonu için daha büyük balkon mobilyaları tercih edilebileceği gibi oturma, yeme içme, vakit geçirme gibi alanlar ve depolama alanı olarak yeterli alan varsa ayrıştırma yapılabilir. Büyük balkonların bir kısmı depolama olarak kullanılacaksa açık alan hissiyatını kaybetmemek için depolama birimleri mümkün olduğunca masa hizasında bırakılmalıdır. Böylelikle mobilyanın alt taraflarını depolama için kullanırken en üst yüzeyi bitkilerle ve dekoratif ürünlerle donatabilirsiniz. Büyük balkonlarda alan yeterli olacağı için doğal görünümün ön plana çıkması için büyük bitkileri tercih edebilirsiniz.
Balkonda rahat oturma birimi tercihi için öncelikli olarak balkonun tam ölçüleri elde edilmelidir. Oturma birimi tasarımına gerek kalmayacak boyutta büyük bir balkonunuz varsa oturma alanları için son dönemlerde şık, doğal görüntüsü ve rahatlığı sebebiyle sıklıkla tercih edilen hazeran, örgü gibi tekniklerle üretilen rattan mobilyaları tercih edebilirsiniz. Alan tasarrufu balkon mobilyası içinse oturma birimleri açılır kapanır ürünlerden seçilebilir veya altları boş ve kapaklı olacak şekilde tasarlatarak depolama birimi olarak da kullanabilirsiniz. Palet veya benzeri ürünleri altlık olarak kullanıp üzerine kalın ve yumuşak minderler kullanarak basit çözümlerle rahatlık elde edebilirsiniz.
Balkonunuzda yeterli alan varsa büyük bitkilerden oluşan bir köşe tasarlayabilirsiniz. Bakım gereklilikleri, bitki sürekli dışarda olacağı için hava koşullarına uyumluluk ve ihtiyaçlarınıza göre büyük bitki seçebilir; birkaç farklı büyük bitkiyi dengeli şekilde balkona yerleştirebileceğiniz gibi bu bitkileri bir arada yakın mesafede kullanarak yeşilin etkisini artırabilirsiniz.
Kapalı mekanlar içinde doğayla bağlantı kurmayı sağlayan balkon bitkileri ev içindeki açık alanlar olan balkonların yeşilin etkisiyle sıcak ve daha doğal bir görünüme kavuşmasını sağlar. Hem stresi azaltmak hem de ruhun dingin hissetmesi için balkonlarda yeşile yer vermeli; alan büyüklüğüne bağlı olarak küçük, orta veya büyük boyutlarda bitkiler tercih edilmelidir. Çiçeklerle renkli ve cıvıl cıvıl bir balkon elde edilebileceği gibi roka, maydanoz, soğan gibi ufak yeşillikler de yetiştirebilirsiniz.
Dikey bahçecilik ile toprak kullanımına gerek kalmayan hipodronik sistemlerle bitkinin büyümesi için ışık, su ve mineraller yeterlidir. Balkon içinde dikey bahçe uygulamaları için hipodronik sistemlerden farklı olarak duvar panelleri ve nişlerle de bitkileri uzun bir yüzeyde konumlandırabilir, duvarları da yeşillik alanı olarak kullanabilirsiniz. Bitkilerin bir yüzeyde asılı olarak kalması için askılı saksıları tercih edebilirsiniz. Küçük bitkileri tavandan sarkıttığınız askılı saksılarla kullanarak balkon alanına dinamiklik kazandırabilirsiniz.
Balkonunuzda hoş bir atmosfer yakalamak için aydınlatma oldukça önemlidir. Balkonlar bitkiler, rahat mobilyalar ve küçük dekoratif ürünlerle dış mekanda sıcak atmosfer yaratılan alanlardır. Bu alanlarda hazeran avizeler, loş aydınlatma elemanları, renkli led ampuller gibi ürünler balkon aydınlatma çözümleri için sıcak bir atmosfer yaratmada yardımcı olacaktır. Sarkıtma, lambader, masa lambası gibi ürünlerden farklı olarak küçük ampullerden oluşan kablolar da tavanda veya duvarlarda kullanılabilir.
Rahat balkon düzenlemeleri kadar aydınlatma da balkonun sıcak bir mekana dönüşmesini sağlayan en önemli tasarım ögelerinden biridir. Aydınlatma elemanlarının ortama sıcak bir atmosfer katması için dekoratif yer lambaları, mumlar, renkli ledler veya ahşap aydınlatma ürünleri kullanılabilir. Balkon genellikle nefes alma, dinlenme gibi amaçlarla kullanılacağı için loş bir atmosfer yaratmak, aydınlatması çok güçlü olmayan ampullerden yana tercih yapmak, birkaç farklı aydınlatma ürünü kullanmak ortamın daha huzurlu bir ambiyansa sahip olmasını sağlar.
Balkon ortamında da ev sıcaklığını hissetmek ve ortamı fiziksel olarak zenginleştirmek için bitki rafları, zevkinize uygun biblolar, tablolar, duvar ve tavan süsleri, duvar halısı veya kilim gibi dekoratif balkon aksesuarları tercih edilebilir. Balkon süslemeleri kullanmanız farklı bir görünüm oluşturmak ve balkonunuzda zaman geçirmekten daha çok keyif almanız için yararlı olacaktır. Çok farklı balkon süslemeleri kullanma imkanınız olsa da en önemli nokta balkonunuz için boğucu ve kaotik bir ortam oluşturmamaktadır. Bunun yanında balkonunuzun boyutuna da dikkat etmelisiniz. Örneğin küçük bir balkona sahipseniz ve çok fazla sayıda dekoratif eşya kullanacaksanız bu durum balkonunuzu daha da küçük gösterecek ve boğucu bir atmosfer oluşturacaktır.
Renkler ve dokular ortamın canlı ve çekici olmasını sağlayan önemli tasarım ögeleridir. Balkonlar açık hava ortamları olduğu için zemin ve duvarlarda açık mekan kullanımında uygun olan tuğla, taş, mermer, ahşap gibi tasarım elemanlarını kaplama olarak tercih edebilirsiniz. Koyu veya açık tonları zevkinize göre balkon tasarımında kullanarak derinlik algısını artırabilirsiniz. Değiştirilebilir balkon minderlerinizi sıcak mevsimlerde açık tonlardan yana soğuk mevsimlerde ise daha koyu tonlardan yana yapabilirsiniz. .
Balkon renk paleti için sevdiğiniz renkleri doğru oranlarda kullanarak zengin bir mekan elde edebilirsiniz. Bunun için renkleri tasarımda baskın olarak kullanılan 60-30-10 kuralına göre uygulayabilirsiniz. Bunun için ana rengi mekanda yüzde 60, yan rengi yüzde 30, vurgu rengini ise yüzde 10 oranında kullanarak dengeli bir atmosfer yakalayabilirsiniz. Renklerin dengeli olması için birbiriyle uyum yaratan renklerden oluşan tasarım renk paletlerini tercih edebilirsiniz.
Balkonlarda bitki kullanımıyla birlikte yeşille uyumlu olan ahşap ve doğal taş tonlarında yapacağınız renk seçimleri balkonun sıcak bir atmosfer kazanmasını sağlar. Tüm duvarlarda açık tonlarda bir renk tercih edebilir, tek bir duvarı vurgu duvarı yaparak burada farklı bir renk kullanarak oturma alanını bu duvar önünde kurgulayabilirsiniz. Boyadan farklı olarak renkleri mobilya seçiminde veya döşeme kaplamasında da farklı renk seramik kullanarak ortama canlılık kazandırabilirsiniz.